Причини за болка во зглобот на колкот и методи на лекување

Коскено-зглобната структура на една личност се карактеризира со сложена структура и вклучува различни елементи. Зглобот на колкот е еден од најголемите и најоптоварените зглобови во човечкиот мускулно-скелетни систем. Се наоѓа на спојот на бедрената коска и карлицата. Зглобот има чудна структура, која обезбедува слободна подвижност на екстремитетот во различни насоки. Токму со овој зглоб е поврзана способноста на човекот да оди исправено. Со појавата на болка непријатност во зглобот на колкот, доаѓа до сериозно намалување на неговата функционалност со проблеми во движењето или седењето. Во некои случаи, можно е вкочанетост на екстремитетот.

Главните причини за болка

За да се започне навремено лекување на патологии на зглобот на колкот, неопходно е што е можно порано да се подложи на сеопфатен преглед за да се дијагностицираат болестите и причините за нивната манифестација. Во исто време, дијагнозата може да биде тешка, бидејќи болката е предизвикана од широк спектар на проблеми - повреди, скелетни заболувања, позадински патологии на внатрешните органи. Интензитетот и природата на болката исто така варираат. Тие можат да бидат и болни и остри, горат.

Во најголема мера, поплаките за болка во зглобот на колкот може да се слушнат од пациенти постари од 50 години. Покрај тоа, таквите прекршувања обично се наоѓаат кај жените. Ова се однесува на патологиите на самиот зглоб или на колкот.

Болката може да биде предизвикана од такви фактори кои влијаат на состојбата на зглобот:

 1. Проблеми од трауматско потекло - фрактури кои го зафаќаат вратот на бедрената коска, директни модринки на артикуларната регија, интензивни дислокации на колкот. Миозитис ossificans, кој се појавил и напредува поради повреди нанесени на зглобот, може да предизвика непријатност и болка. Специјалистите забележуваат и чести фрактури на карличните коски, развој на епифизиолиза на феморалната глава.
 2. Оштетување на сврзното ткиво во зглобот на колкот, што е предизвикано од развој на Рајтеровата болест, ревматоиден тип на артритис, анкилозен спондилитис.
 3. Патолошки нарушувања на артикулацијата, кои се јавуваат на позадината на дегенеративните процеси во областа на ткивото. На пример, зборуваме за коксартроза.
 4. Остеохондропатски манифестации предизвикани од прогресијата на остеохондритот дисеканс, патологијата Лег-Калве-Пертес.
 5. Отстапувања во процесите на развој на скелетот. На пример, ова се однесува на епифизалниот варус деформитет на стапалото, што е типично за адолесцентните пациенти.
 6. Воспалителни промени во меките зглобни ткива. Овие патологии вклучуваат бурзитис, минлив синовитис, кокситис на артикуларната сорта поради дејството на туберкулозниот бацил.

Трауматски причини за синдром на болка

болка во зглобот на колкот

Со појава на болка во зглобот на колкот, треба да се обрне внимание на таквите патологии од трауматска природа што можат да ги предизвикаат:

 • Вродено оштетување на колкот во форма на дислокација, што се јавува поради неправилно спроведување на процесот на раѓање или се формира во пренаталната фаза на развојот на детето. Таквото прекршување може брзо да се дијагностицира веќе кај новороденчињата. Ќе имаат нерамномерност во глутеалните набори и може да покажат знаци на скратување на едната нога. Во некои случаи, се јавува приклештен нерв. Експертите препорачуваат да се обрне големо внимание на знаците на таквите отстапувања, бидејќи самата болест се смета за опасна. Тоа често води до зачувување на последиците од траумата во текот на остатокот од животот.
 • Дислокација на колкот од трауматска природа - има остри болки, како резултат на што се губи способноста да се вршат движења. Пациентот не може да заземе исправена положба или да седне. Во областа на оштетениот зглоб се формираат едем и хематом. Ако има знаци на дислокација на колкот, тогаш секое физичко оптоварување е контраиндицирано. Спортот во овој период доведува до влошување на состојбата на пациентот, предизвикува развој на негативни промени и патолошки нарушувања во зглобот на колкот. Со такви повреди, веднаш треба да се започне со третман.
 • Фрактура на вратот на бедрената коска, која обично е карактеристична за жени над 60 години. Оваа состојба е предизвикана од пад или удар насочен кон пределот на зглобот на колкот. Кога ќе се појави фрактура, пациентот чувствува синдром на остра болка. Таквата болка ќе се интензивира за време на движењето. Постепено, болката дава на внатрешната страна на бутот. На местото на повредата се појавува оток и хематом. Со фрактура, се забележува скратување на екстремитетите, одењето на една личност се карактеризира со куцане, се слушаат кликови во зглобната област. Оштетувањето често предизвикува стегнат нерв, што резултира со вкочанетост во бутот.
 • Фрактура на пертрохантеричен тип на бедрената коска - придружена со силна или умерена болка. Кога пациентот е во движење, болката почнува да се интензивира. Можна последица е приклештениот нерв кој предизвикува болки во грбот и вкочанетост на екстремитетите.
 • Добивање модринка во зглобот на колкот. Синдромот на болка е умерен, но активното движење може да предизвика негово зголемување. Во овој случај, болката се намалува и исчезнува кога лицето е во мирување. Овој фактор се смета за најчест. Модринки се дијагностицираат кај пациенти кои често паѓаат, особено кај постарите лица. Пациентот се жали на куцане, но овој симптом исчезнува релативно брзо.

Повредите на зглобот на колкот предизвикани од траума, специјалистите ги сметаат за главна причина за болка. Со сериозни фрактури и дислокации, во многу случаи, се пропишува хируршка интервенција. Индикација за итен прием во болница е стиснат нерв и вкочанетост на екстремитетот.

Влијанието на системските патологии врз појавата на болка

лекарски преглед за болка во зглобот на колкот

Честа причина за болка во зглобот на колкот при одење или во друга положба на телото е развојот на системски лезии на сврзното ткиво. За ваквите патологии потребен е постојан процес на терапија, бидејќи тие спаѓаат во групата на практично неизлечиви. Важно е да се обезбеди сеопфатна природа на третман со влијание врз причините за почетокот и прогресијата на болката и другите симптоми.

Меѓу системските патологии кои можат да предизвикаат болка во зглобот на колкот, вклучуваат:

 1. Анкилозен спондилитис, кој предизвикува досадна болка во зглобот. Пациентите погодени од оваа болест забележуваат зголемување на негативните симптоми во текот на ноќта. Обично сензациите се локализирани во областа на сакрумот или карлицата. Синдромот на болка е во состојба да даде на коленото зглоб, бутот, препоните област. Можни се чести истрели. Во оваа состојба, одењето и другите движења се тешки, пациентот покажува вкочанетост. Болката во пределот на бутот е силна, а зглобот е зафатен од воспалителниот процес.
 2. Рајтер-ов синдром - придружен со оштетување на зглобниот дел, како и на органите на генитоуринарниот систем. Во конјунктивата постои паралелен воспалителен процес. Ова е автоимуна болест која е предизвикана од дејство на цревна инфекција. Развојот на патолошкиот процес може да започне неколку недели, па дури и месеци по навлегувањето на патогени во телото. Пациентите се жалат на акутна болка во колкот. Синдромот на болка влијае и на зглобовите. Ова предизвикува зголемување на телесната температура. Има оток во карличната област на левата и десната страна. Оваа патологија обично се поврзува со симетричната природа на оштетувањето на зглобовите.
 3. Артритис од ревматоиден тип, кај кој се забележува оштетување на сврзното ткиво. Процесот на развој на болеста не предизвикува формирање и ослободување на гнојни маси. Обично, патологијата станува предвесник, што укажува на можноста за развој на коксартроза на зглобот на колкот. Болеста напредува постепено, иако првичните симптоми се оток и оток. Пациентот почнува да се жали на непријатност при движење, болката се пробива. Во зглобот се одвива воспалителен процес, што доведува до зголемување на општата и локалната температура. Понатамошниот развој на промените е придружен со вкочанетост на движењата, активирање на синдромот на болка во страничната лежечка положба. Патологијата во повеќето случаи се развива симетрично. Уништувањето на зглобот на колкот доведува до стискање на нервот и вкочанетост на екстремитетите. Потребен е брз почеток на терапевтскиот процес.

Патологиите од системска природа често предизвикуваат многу непријатности кај пациентите. Постојат болки кои се разликуваат по интензитет и карактер. Тие можат да бидат остри, остри, влечни. Многу е тешко самостојно да се ослободите од таквата непријатност, дури и да го најдете телото во мирување не помага. Затоа, потребен е насочен третман, особено кога патологијата е откриена кај новороденчиња. Игнорирањето на симптомите може да ја влоши состојбата на една личност.

Болка предизвикана од дегенеративни нарушувања

џогирање за болка во колкот

Често, пациентите забележуваат присуство на остри, горење или влечење болки во зглобовите, но не добиле повреди и не им се дијагностицирани автоимуни заболувања. Во овој случај, дегенеративните промени предизвикани од такви болести може да станат причина:

 • Деформитет на епифизарниот варус, кој е најчест кај адолесцентите. Болките се тапи и влечни, може да се дадат во внатрешната зона на коленото зглоб. Зголемени сензации се јавуваат при трчање или за време на други спортски активности. Периодично се забележуваат пукотници, се слушаат кликови во зглобот.
 • Коксартроза, која се смета за прилично честа патологија на зглобот на колкот. Повреда може да се открие кај пациенти без оглед на нивниот пол. Болеста бара долга и сложена терапија. Предизвикува активна прогресија на артикуларни нарушувања од дегенеративна и деструктивна природа. Главната симптоматологија е сведена на чувството дека зглобот боли по физички напор. Кога се во мирување, овие сензации исчезнуваат, нема ограничувања за движењата. Последователно, болката зрачи во пределот на препоните и бутовите. Со секојдневниот стрес, оваа симптоматологија се зголемува, иако во мирување исчезнува. Со продолжено одење почнува да се појавува куцане, се слушаат кликови во зглобот. Во исто време, постои дефект во работата на мускулно-тетивните структури, тонот паѓа. Последната фаза од развојот на патологијата се карактеризира со појава на болка дури и при одмор, особено ноќе. Тешката болка е комбинирана со силна куцане и мускулна атрофија. Ова доведува до неподвижност на пациентот. Во последната фаза, третманот е фокусиран на инхибиција на деструктивни промени во зглобот.

Развојот на дегенеративни патологии предизвикува постојано куцане, што доведува до нарушување на работните функции и пад на перформансите. Недостатокот на физичка активност ја влошува состојбата на пациентот. Со текот на времето, потешкотиите се јавуваат дури и со вообичаеното станување од кревет.

Влијание на воспаленија и инфекции врз појавата на болка

Појавата на непријатност може да се поврзе не само со директно оштетување на коскените структури на зглобот, туку и со воспалителни процеси во мускулите, тетивите и артикуларната кеса.

Патолошките процеси се предизвикани и од такви болести од заразна природа:

 1. Гноен артритис. Болеста е придружена со зголемување на општата температура и црвенило на кожата во зглобната област. Постои појава на екстензивен едем со акутна или остра болка. Тешко е, а понекогаш е едноставно невозможно да се изведат какви било оптоварувања. Со текот на времето, сензациите добиваат форма на пукање. Овие промени бараат итен третман за да се спречи развојот на сепса.
 2. Асептична некроза на феморалната глава, која обично се развива во млада и средна возраст кај мажите. Болеста се активира поради нарушување на циркулацијата на крвта во зглобната област. Некрозата доведува до смрт на ткивните клетки. Патолошкиот процес се манифестира во остро појавен синдром на болка што зрачи во пределот на препоните, како и во чувство на печење во оштетените области. Интензитетот на болката може да биде толку силен што лицето тешко го поддржува екстремитетот. Ова доведува до проблеми со станување од кревет. За анестезија на зглобот се користи инјекција со аналгетик. Симптомите исчезнуваат по некое време, но понатамошната прогресија на болеста предизвикува атрофија на мускулите и тетивите. Лицето почнува да куца, одењето му се менува.
 3. Туберкулозен артритис. Патологијата е различна манифестација кај малите деца со ослабен имунолошки систем. Прогресијата е многу бавна. Детето има зголемен замор, неактивно е во игрите. Мускулната атрофија е придружена со кликови во зглобот и скратување на екстремитетот. По одредено време, во зглобот се појавуваат болки кои се по природа влечни или горат. Артикулацијата е покриена со супурација со зголемени симптоми.
 4. Бурзитисот е воспалителна лезија која ја покрива артикуларната кеса на артикулацијата. Главниот симптом е болка, која се шири по должината на екстремитетот. За време на движењето се засилуваат остри болки. Во мирување, екстремитетот боли, гори.

Поради развојот на инфективни процеси, се јавуваат различни болки во зглобот на колкот. Тоа може да биде горење, влечење или досадна непријатност. Интензитетот на сензациите може да биде висок, и затоа лицето доживува тешкотии со ноќниот одмор. Оваа состојба бара итен третман.

Дијагноза на патологии

Комплексна дијагностика, која треба да вклучува:

 • ултразвучен преглед на состојбата на зглобот на колкот;
 • рендгенски преглед во две проекции;
 • лабораториска студија на параметрите на крвта врз основа на општа и биохемиска анализа, која помага да се идентификуваат ревматоидните фактори, зголемувањето на бројот на леукоцити, промената на стапката на седиментација на еритроцитите;
 • општ преглед на пациентот со фиксација на поплаки и палпација на оштетената област;
 • МРИ дијагностика.

Врз основа на резултатите од испитувањето, се утврдува точната дијагноза и се пропишува комплексен третман на патологии кои предизвикуваат синдром на болка.

Карактеристики на лекување

Ако се појави ретка или периодична болка, симптомот не треба да се игнорира. Во оваа состојба, треба да се консултирате со лекар и да започнете со третман. Терапевтскиот процес се одредува според причината што предизвикува болка.

МРИ за болка во колкот

Присуство на вродена дислокација

Со таква патологија, специјален ортопедски уред се поставува во пределот на зглобот на бебето. Тоа може да биде узенгии или разделници. Во некои случаи се препорачува употреба на перница Фрејка. Благодарение на овие дизајни, нозете на бебето се во физиолошки правилна положба. Детето ги носи овие средства 6 месеци, понекогаш и подолго.

Кога конвенционалните терапии не успеваат, може да биде индицирана операција. Оперативно, феморалната глава е намалена, а некои поврзани дефекти се елиминирани. По отстранувањето на ортопедските помагала, се пропишуваат процедури за лесна масажа за зајакнување на мускулните структури.

Дислокација од трауматска природа

Таквото оштетување бара употреба на лекови за елиминирање на мускулниот тонус и репозиција. Последователно, пациентот мора да биде во мирување за да се стабилизираат структурите. Ако има поплаки за вкочанетост, тогаш ова ќе укаже на стегнат нерв. Во овој случај, ќе треба да се консултирате со невролог.

Фрактура на колкот

Третманот на оваа повреда го спроведува трауматолог со хируршки манипулации. Можни се конзервативни методи на терапија, но честопати тие не го даваат посакуваниот ефект. Во отсуство на можност за операција, на пациентот се нанесува гипс-тип на завој од лумбалниот сектор до петицата.

Важно е да се запамети дека најтешките ефекти ги доживуваат постарите пациенти. Фрактурите кај нив обично не растат заедно, а самиот период на опоравување трае неколку месеци.

Покрај тоа, штетата доведува до многу последици. Пациентите покажуваат нефункционалност на дишните органи, пореметување на срцето и васкуларниот систем. Тоа се должи на немање услови за активен животен стил и нормално движење. Пациентите имаат проблеми со седењето, што резултира со чувство на печење во областа на меките ткива како резултат на фрактурата.

За време на операцијата, главата и коскеното тело се фиксираат со иглички и завртки. Се користи технологијата на ендопротетика.

Развојот на Bechterew-ов синдром

Третманот на оваа патологија бара интегриран пристап, што овозможува да се намали интензитетот на манифестацијата на симптомите, што е предизвикано од воспалителни нарушувања. Во текот на терапијата се земаат лекови - антиинфламаторни лекови, лекови од хормонален тип, имуносупресиви. Дополнително, се спроведува физиотерапија.

Х-зраци дијагноза за болка во зглобот на колкот

Пропишан е и курс на физички вежби за истегнување на мускулите. Масажата е корисна во оваа состојба - зглобот се разработува на левата или десната страна, во зависност од манифестацијата на болеста.

Терапевтскиот процес го одредува лекарот што посетува врз основа на природата на развојот на патологијата и состојбата на пациентот. Пливањето ќе помогне во зајакнувањето на мускулните структури. Ако болеста има преземено тешка форма, тогаш се врши процедура за замена на зглобот.

Рајтеровата болест

Третманот на оваа болест без употреба на антибиотици е невозможен. Пропишани се и антиинфламаторни лекови. Во терапевтскиот процес мора да се одреди местото на глукокортикостероидите, средствата кои ја намалуваат активноста на имунолошкиот систем и мастите за локална употреба.

Времетраењето на третманот не е помало од 4-5 месеци. Во исто време, веројатноста за релапс е висока. Текот на третманот треба да биде придружен со мерки за одржување на мускулниот тонус преку физичка активност, на пример, преку истегнување.

Артритис од ревматоиден тип

Поради прогресијата на артритисот, болката може да се појави не само кога зглобот се движи, туку и во мирување. Невозможно е целосно да се елиминира таквата болка. Терапевтскиот ефект е насочен кон подобрување на квалитетот на животот на пациентите. За таа цел, препишете лекови:

 • цитостатици;
 • хормонски лекови;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • антиревматски агенси.

Хируршката интервенција се пропишува само кога болеста преминува во последните фази. Во оваа состојба, пациентот доживува сериозни проблеми со одење и седење. Хируршките манипулации се вршат со методот на фиксација или артропластика на зглобовите. Во процесот на закрепнување, се пропишуваат вежби за истегнување, надворешни масти.

Коксартроза

Терапијата на оваа патологија е насочена кон елиминирање на причините за нејзината манифестација. Во раните фази, болеста може да се излечи преку конзервативна терапија со назначување на:

 • НСАИЛ;
 • хондропротектори;
 • средства кои го обновуваат протокот на крв;
 • лекови против болки;
 • локални масти со ефект на затоплување.

Комплексот за третман вклучува и терапија за вежбање со низок интензитет. За анестезија на зглобот, доколку е потребно, се користат инјекции.

Во последните фази на прогресијата на патологијата, конзервативните методи на лекување се неефикасни. Во оваа состојба, влошувањето на благосостојбата се јавува со минимален стрес. За да станете од кревет, потребна е анестезија со инјекции. Третманот се изведува хируршки поради артропластика на зглобот. На постарите пациенти не им е пропишана таква процедура, туку се ограничени на помошни манипулации.

По операцијата започнува процесот на рехабилитација. Се изведуваат неинтензивни истегнувања, лесни тренинзи со мали оптоварувања.

Третман на воспалителни заболувања и инфекции

воспаление како причина за болка во зглобот на колкот

Терапевтскиот процес се одредува според природата на болеста и нејзините манифестации:

 1. Со гноен артритис, анестезијата на зглобот на колкот се изведува со воведување аналгетик во артикуларната област. Може да вклучува неколку видови лекови во исто време. Во комбинација со антибиотик се користи антибактериски агенс. Се отстрануваат и пустулите. За да се обезбеди фиксација на екстремитетот, се нанесува гипс или се користи шина.
 2. Асептичната некроза на феморалната глава бара нормализирање на циркулацијата на крвта и ресорпција на мртвите зони. НСАИЛ се користат за ублажување на болката. Планот за терапија вклучува витамини, лекови кои ја намалуваат вискозноста на крвта. Масажите и анестетичките масти ќе помогнат да се ослободите од болните болки. Паралелно, се пропишуваат физиотерапија и терапија за вежбање. Во тешки случаи на болеста се вршат минимално инвазивни операции или артропластика.
 3. Бурзитисот бара брзо олеснување на болката во зглобот. Во исто време, се пропишува аналгетик и антиинфламаторен лек, кој се администрира интрамускулно. Стероидните лекови помагаат да се елиминираат тешките симптоми на непријатност и болка. Зафатениот зглоб треба да мирува.
 4. Во туберкулозен артритис, се користат конзервативни методи на лекување. Бебето мора да биде неподвижно, и затоа се користи тесен завој. Појавата на апсцес во областа на меките ткива ќе бара отстранување.

Користење на рецепти за традиционална медицина

Народни лекови за болка во колкот

Овие средства може да се користат како додаток на традиционалниот третман. Секогаш прво треба да се консултирате со вашиот лекар. Најпопуларните рецепти вклучуваат:

 • Компреси врз основа на сина или бела глина. Тие помагаат да се елиминира отокот и да се минимизира болката. Нанесете компрес со глина пред спиење и оставете преку ноќ. Одозгора, оштетеното место се завиткува со топло парче ткаенина.
 • Компреси со зелка и мед. Потребно е да се земе еден лист зелка и да се покрие со слој мед. Потоа, таквата компресија се нанесува во областа на манифестација на горење или акутна болка. Одозгора мора да биде покриен со филм, а потоа да се изолира со волнена шамија или шамија. Времетраењето на процедурите е до 1 месец. Помеѓу манипулациите, се препорачува триење и мозочен удар на погодената област.
 • Маст со висцерална маст и бел корен од стапалото. Во претходно растопена маст истурете 250 гр искршен корен и варете на тивок оган 7 минути. Оставете го производот да се излади, а потоа нанесете го на површината на зглобот и оставете преку ноќ. На врвот на третираната површина се нанесува волнена ткаенина. Така ќе биде можно да се отстрани отокот и другите симптоми.
 • Лек од 2 лимони, 300 гр корен од целер, 130 гр лук ќе помогне да се ослободите од силната болка во зоната на тетивата. Компонентите мора да бидат ситно сецкани и истурени во контејнер со капак. Составот прелијте го со врела вода и измешајте, а потоа завиткајте го садот и оставете преку ноќ. Користете 1 лажиче. пред јадење 1-3 месеци.