Болка во грбот во лопатките: причини, дијагноза, целосен опис на проблемот

Многу луѓе во текот на животот доживуваат болки во грбот. Тие можат да бидат локализирани во различни области поради огромен број различни причини. Ако некое лице има болки во грбот во пределот на лопатките, овој симптом не треба да се игнорира.

Меѓутоа, тука е важно да се разбере дека моменталната болка која брзо поминала и повеќе не се чувствува не е причина за загриженост. Напротив, анксиозноста е предизвикана од систематска болка, без разлика на нивниот интензитет и природа. Размислете за причините и методите за дијагностицирање на болката, ајде да зборуваме за нејзината природа и методите за да се ослободиме од неа.

Болка во грбот помеѓу лопатките кај маж

Природата на болката

Болката не е независна болест - таа е само симптом. Појавата на болки во грбот може да се должи на мноштво фактори, почнувајќи од болка по спиење во непријатна положба до тешки патолошки процеси во телото.

За да разберете зошто грбот боли помеѓу лопатките, важно е да ја дознаете причината за болката. Но, прво вреди да се разгледа уште едно значајно прашање во врска со природата на болните сензации, што помага да се утврди главната причина за овој симптом.

Значи, лекарите ја разликуваат следната градација на болка според нивната природа:

 • Акутна- различен ненадеен почеток, но секогаш многу интензивен. Без разлика дали боли грбот долу, над или помеѓу лопатките, болката се појавува спонтано. Во исто време, се јавува одредено чувство на „пукање", едно лице може да вреска, да се грче со целото тело, нагло да се наведнува. Таквата рефлексна реакција е предизвикана не само од ненадејноста и интензитетот на болната сензација, ние инстинктивно се обидуваме да избегнеме непријатни чувства.
 • Досадна- суштински се разликува од претходниот став. Се развива постепено и го прогонува пациентот долго време. Досадна болка се карактеризира со нејзината монотонија, таа варира во интензитет. Во некои случаи, болната сензација е толку живописна што го спречува лицето не само да се движи или да врши какви било активности, туку дури и да спие. Досадните болки укажуваат на проблеми со мускулите или зависат од патологии кои ги зафаќаат тетивите или лигаментите. Има тенденција да се интензивира при движење или физички напор, локализиран е на двете страни (во пределот на двете лопати).
 • остар- не се разликува многу од силните, но сепак има одредени карактеристики. Острата болка, како што имплицира името, исто така се појавува ненадејно, сепак, таа варира во интензитет. Тоа може да биде силен ненадеен лумбаго, предизвикувајќи рефлексни дејства опишани претходно. Но, во некои случаи, острите болки се прилично слаби, иако носат многу непријатности. Често се појавува при извршување на било каква акција, кревање тегови, незгодни движења итн.
 • прободување- попрво не се работи за природата, туку за спецификите на болните сензации кои се манифестираат во зависност од одредена болест. Болките при шиење се спонтани и повлажни, циклични. Токму тие често зрачат, локализирани во задниот дел под лопатките на рамото, го даваат, на пример, долниот дел на грбот, нивото на сакрумот. Чувствувајќи силна прободна болка, пациентите велат дека на одредено место се заглавиле нож или игла.
 • Болни- еден од видовите на болка од досадна природа. Ваквите болни сензации се карактеризираат и со постојаност и времетраење. Болната болка е исцрпувачка, ја следи личноста насекаде, без оглед на неговите постапки, дури и во отсуство на движења и физички напор. Локализирани помеѓу лопатките на 'рбетот, болните болки зрачат во пределот на градниот кош, пациентите имаат чувство дека срцето боли, иако нема срцеви патологии. За болните болки карактеристична е и цикличноста, постојано се присутни, но имаат навика да го менуваат интензитетот.
 • Повлекување- овој тип на болка е карактеристичен за коскените, мускулните и лигаментозните структури. Специфичноста на болката е поврзана со името, пациентите имаат чувство дека некој или нешто влече мускул или коска на местото на локализација на непријатни сензации. Тешката болка од влечна природа носи многу непријатности, го попречува движењето, често зрачи во блиските области.
 • Болка со горење или горење- прилично редок вид на болка, која обично се нарекува "горење назад". Ваквите сензации се карактеристични за некои форми и фази на остеохондроза, исто така го пече грбот со исхемични патологии на срцето. Во вториот случај, болката што се манифестира во пределот на лопатките зрачи;
 • силна или слаба- токму овој индикатор е и клучен и најконтроверзен за секој лекар. Ако грбот силно боли, тоа носи максимална непријатност, го исцрпува човекот, го прави неспособен. Слабите болки се полесни за поднесување и не го комплицираат толку животот, но во повеќето случаи тие се најдолги и најтешки за лекување. Субјективните показатели за интензитетот на болните сензации се затоа што секој човек има различен степен на чувствителност на болка, различен праг на болка. Во такви случаи, подобро е да се обрне внимание на тоа каде боли, во средината, поблиску до левото или десното рамо сечило.

Не смееме да заборавиме дека е невозможно да се постави точна дијагноза само според природата на болката. Покрај тоа, дури и концептот на „карактер" е субјективен, бидејќи секој човек има индивидуален праг на чувствителност, па дури и истата болест може да биде придружена со различни симптоми.

Покрај тоа, болката во различни патолошки процеси често е придружена со други симптоми. Сега ќе разгледаме кои клинички знаци може да бидат присутни заедно со болката:

 • Вкочанет грб- клинички знак што укажува на невролошки нарушувања. Често се забележува со меѓуребрена невралгија, остеохондроза на торакалниот регион, спондилоартроза.
 • Замрзнување назад- Уште еден симптом од голем број невролошки, кој е комбиниран со болни сензации. Според медицинските референтни книги, таков клинички знак е вроден само во две патологии. Во првиот случај, зборуваме за повреда на нервните корени на 'рбетниот мозок, во вториот случај, симптомот е поврзан со воспалителна болест, пиелонефритис.
 • Зголемување на телесната температура- со воспаление на внатрешните органи, понекогаш болката е придружена со болка помеѓу лопатките. Повеќето од овие симптоми укажуваат на пневмонија или туберкулоза.
 • Во некои случаи, болката во пределот на скапулата е придружена согадење, но таквиот клинички знак обично се јавува со многу силни болни сензации.

Во огромното мнозинство на случаи, болката помеѓу лопатките укажува на болести на 'рбетот. Сепак, секогаш постои можност болните сензации да зрачат поради развојот на други патологии, на пример, болести на внатрешните органи, меѓу кои најверојатни се патологиите на срцето и белите дробови.

Зошто боли грбот во пределот на лопатките

Дури и земајќи ги предвид сите различни знаци на болки во грбот во пределот на лопатките, невозможно е да се направи точна дијагноза само врз основа на овој симптом. Во исто време, за целосно да се ослободите од болката, а не привремено да ги ослободите со лекови против болки, неопходно е да се открие вистинската причина за нивниот изглед.

За да се разбере зошто има болки во грбот во пределот на лопатките, неопходно е да се истакнат главните причини за нивното појавување:

 • Механичко оштетување на 'рбетотособено во цервикалниот или торакалниот регион. Ова не е само за неодамнешните повреди, вклучувајќи модринки, дислокации, исчашувања и скршеници. Старите повреди можат да се потсетат години подоцна или да послужат како развој на други патологии во кои боли 'рбетот помеѓу лопатките.
 • Остеохондроза- една од најчестите причини за болка во различни делови на грбот. Секако, кога станува збор за болки во лопатките, тоа значи остеохондроза на цервикалниот или торакалниот регион, односно горниот дел од грбот.
 • Нарушување на држењето на телото, односно секоја патологија што може да доведе до искривување на 'рбетот. Пред сè, сколиозата се подразбира во нејзините различни манифестации, но искривување може да се појави дури и поради банални рамни стапала. Најтешките форми на искривување на 'рбетниот столб се кифозата и кифосколиозата;
 • Хернија на дискво торакалниот 'рбет, исто така, предизвикува развој на болка. Во исто време, болката се интензивира со движења, а самиот патолошки процес е опасен со стискање на нервите со додавање на невролошки симптоми на клиничката слика.
 • Периартроза на рамениот зглоб или скапуларниот зглоб- болест на мускулно-скелетниот систем, која се карактеризира со воспалителен процес во периартикуларните ткива. Патологијата е придружена со акутни симптоми на болка во пределот на скапулата и горните екстремитети, значително го попречува движењето на рацете.
 • Меѓуребрена невралгија- патолошкиот процес е предизвикан од нарушувања од невролошко потекло, стискање на нервите во пределот на ребрата (градите). Во исто време, болките се појасни, допираат вклучувајќи ги и лопатките.
 • Болка во лопатките може да се појави кај жена за време на бременоста
 • Често се среќава мигрирачка или зрачна болка во пределот на лопаткитепатологии на срцетомеѓу кои често се разликуваат исхемија и миокарден инфаркт. Во такви случаи, болката „зрачи" од срцето кон грбот.
 • Бременост- Друга причина за болки во грбот, вклучително и помеѓу лопатките. Појавата на болни сензации се објаснува со растот на фетусот, во кој тежиштето се поместува и се зголемува оптоварувањето на сите делови на 'рбетот. Обично, болката се појавува поблиску до третиот триместар, кога фетусот достигнува голема големина.
 • Може да се појави болкапо вакцинацијатапод сечилото на рамотоОваа област е многу погодна за инјекции, а фактот што вакцината се администрира во исто време само го зголемува синдромот на болка, кој трае 1-2 дена.

Тешко е да се издвојат сите причини за болка помеѓу лопатките, бидејќи ги има многу. Оваа листа ги содржи само главните. Што се однесува до поретки причини, повеќето од нив се знаци на други болести. Станува збор за болести на гастроинтестиналниот тракт, белите дробови, црниот дроб, бубрезите, во секој од овие случаи болката зрачи.

Исто така, не смееме да заборавиме дека има болки кои се поврзани со тежок физички напор. Тие можат да бидат патолошки или мускулести, во вториот случај, само треба да ги одморите мускулите на грбот, со патолошки болки важно е да се консултирате со лекар.

Дијагностика

Лекарот може точно да ги утврди причините за болката и да постави дијагноза само врз основа на добивање дијагностички податоци. Поради широк спектар на причини, дијагностиката вклучува многу процедури, меѓу кои најбарани се следниве:

 • Почетен преглед и земање историја- докторот го прашува пациентот за локализацијата, зачестеноста, природата и интензитетот на болните сензации. Потоа следи преглед на пациентот со палпација на посочените болни области и функционална дијагностика, вклучително и движења на рацете, наклонетост и сл.
 • Радиографија- ако некое лице страда од болка во 'рбетот под, над или во средината на лопатките на рамената, најлесниот начин да се идентификува причината е рентген. Овој метод на испитување ви овозможува да го одредите обликот на пршлените и интервертебралните дискови, да ги идентификувате кривините, прекршувањата итн.
 • КТ скен- модерна и поинформативна дијагностичка метода која дава потемелна слика во присуство на патологии на 'рбетот.
 • Магнетна резонанца- овој метод на испитување е неопходен во случаи кога рендген и КТ не ги дале потребните информации. МНР може да открие патологии кои влијаат на 'рбетниот мозок и неговите гранки.
Компјутеризирана томографија за дијагноза на болки во грбот во пределот на лопатките

Ако при испитувањето на 'рбетниот столб не се идентификуваат причините за болка, потребна е дијагностика на патологии на кардиоваскуларниот систем, органи на гастроинтестиналниот тракт итн.

Што да направите ако грбот боли помеѓу лопатките на рамената

Ако некое лице долго време чувствува остра болка во 'рбетот помеѓу лопатките, болните чувства не исчезнуваат или нивниот интензитет е толку голем што нема сила да издржи, итно консултирајте се со лекар.

Борбата против повеќето патолошки процеси со такви симптоми не толерира само-лекување, борбата против болестите се одвива само под водство на специјалист. Покрај тоа, важно е да се разбере дека во повеќето случаи, лекарите прибегнуваат кон конзервативни методи на лекување.

Основата на третманот е терапија со лекови:

Различни лекови ќе помогнат да се ослободите од болките во грбот во пределот на лопатките.
 • Првата задача е да се намали интензитетот на болката или целосно да се запре болката во грбот. За ова, се препишуваат лекови против болки со аналгетско дејство или антиспазмодици.
 • Најдобар третман за разни болести на мускулно-скелетниот систем се лековите од групата НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови). Тие се пропишани во форма на масти, инјекции, таблети. Благодарение на мастите, аналгетскиот ефект се постигнува брзо, покрај тоа, овие лекови имаат антиинфламаторно дејство, а исто така ви овозможуваат да ја намалите локалната температура.
 • Во одредени патолошки процеси, за да се справиме со основната причина за болката, во комбинација со НСАИЛ се препишуваат лекови од групата Б. Тие помагаат во нормализирање на метаболичките процеси во ткивата, ја подобруваат спроводливоста на нервите, а особено се добри за невралгија од остеохондроза.

Ако грбот боли под лопатките на рамото, покрај третманот со лекови, потребен е курс на физиотерапија, вклучувајќи ги следните процедури:

 • Електрофореза.
 • Ласерска терапија.
 • Магнетотерапија.
 • Ултразвук.
Ласерската терапија се користи за борба против болки во грбот во пределот на лопатката.

Одлуката за назначување на секој метод на лекување се донесува заедно со лекарот. Времетраењето на терапијата зависи од самата болест, степенот на нејзината прогресија и други фактори, но целосниот тек вклучува најмалку 10 процедури. Само тогаш може да се забележат значителни подобрувања.

Терапевтска масажа - метод за ослободување од болки во грбот во пределот на лопатките

За да се справите со проблемот уште поефикасно и побрзо, во комплексот терапевтски мерки се додава курс на масажи. Мора да го спроведе искусен специјалист. Оваа постапка помага при повреди на лопатките и повеќето болести на грбот. Сепак, масажи се препорачуваат во присуство на позитивна динамика на третман со лекови и физиотерапија. Текот на третманот ја нормализира циркулацијата на крвта, го забрзува метаболизмот, ја намалува болката, го враќа мускулниот тонус и еластичноста.

Последователно, масажите се заменуваат со вежби за физиотерапија, кои ви овозможуваат да го консолидирате напредокот на закрепнувањето и да спречите понатамошен развој на болести на грбот. Пациентот изведува вежби кои се поврзани со помал физички напор, главниот акцент е на истегнување на мускулите и одржување на нивната добра форма. Важно е да се запамети овде дека интензитетот на вежбите постепено се зголемува, пациентот не треба да доживее непријатност. Систематскиот пристап е исто така многу важен, но ако повторно почувствувате болка во грбот под лопатките, побарајте совет од физиотерапевт.

Превенција

Грбот боли под лопатките на рамената или меѓу нив - ова чувство е многу непријатно, особено ако е поврзано со развој на кој било патолошки процес. За да се заштитите од болести и болки во грбот, следете ги овие едноставни превентивни препораки:

 • Секогаш контролирајте ја физичката активност, без разлика дали се работи за тешки спортови или тешка физичка работа на работа. Не можете да кренете премногу тежина, претерано оптоварувајќи го грбот.
 • Ако кревањето тешки товари е неизбежно, направете го тоа правилно. Подигнете тегови само со исправен грб.
 • Одржувајте активен животен стил и спортувајте за да ги одржите мускулите на грбот. Најкорисно е секојдневно да правите вежби, да одите на пливање и да висите на хоризонталната лента.
 • Кога седите, обидете се да го држите грбот исправен, направете пауза на секои 1-2 часа, пешачете или загревајте со правење сет на свиоци и чучнувања.
 • За да спречите болки во грбот во мускулите, остеохондроза и други болести, спијте на рамна, тврда површина. Купете ортопедски душек и перница што ја следи формата на вашата глава и врат.

Следејќи ги овие едноставни правила, можете значително да ја намалите веројатноста за развој на болести и болки во грбот. Но запомнете, доколку се појават болките, тие не поминуваат повеќе од една недела или стануваат премногу интензивни, задолжително консултирајте се со лекар. Навремената дијагноза и започнувањето на третманот може да го минимизираат оштетувањето на телото и побрзо да ја поразат болеста.